Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
[...] a nawet wyeliminowania bólu podczas ćwiczeń. Białko serwatkowe nie jest tak dobre, jak się wydaje. Rzadko słyszymy o wadach suplementów. Najpopularniejszą odżywką jest białko serwatkowe, jednak nawet ono ma wady. Kulturyści twierdzą, że białko serwatkowe to nic innego jak czyste białko, które zostało wyekstrahowane z mleka lub soi. Chociaż [...]
[...] czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem [...]
[...] substancjami odżywczymi. Mowa tutaj o batonie proteinowym. Jest łatwy do przenoszenia i spożycia w ciągu dnia. Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
[...] się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem tkanki tłuszczowej). Z pewnością dla aktywnego fizycznie człowieka nie nadaje się serwatka białkowa. Znacznie lepszą propozycją są białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH). Referencje: „Lactose intolerance” Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(Suppl 1):S9-S13 [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
[...] orzechy włoskie 2%, orzechy pekan 2%, stabilizatory: guma guar, karagen. W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 g). Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko występujące wyłącznie w pszenicy. Z kolei przy celiakii ma miejsce reakcja na gluten, który można znaleźć również w innych zbożach takich, jak: żyto, jęczmień, owies, [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w czasie redukcji należy stosować podaż rzędu 2 g [...]
[...] Wniosek Sportowcy i osoby, które dbają o zdrowie oraz dobre samopoczucie, skorzystają z tego, że śniadanie zawiera tak dużo białka. Okazuje się bowiem, że spożywanie wysokobiałkowych śniadań pomóc może w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, zmniejszając łaknienie i ułatwiając tym samym realizację założeń diety odchudzającej. Co najlepiej zjeść [...]
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element zainteresowania osób trenujących. Wszystko za sprawą działania białka, które wykazuje funkcje budulcowe, regeneracyjne, wspomagające odnowę [...]
[...] protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio zbilansowana [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] – jest nośnikiem retinolu i kwasów tłuszczowych; antyoksydacyjna, antykancerogenna i przeciwwirusowa β-laktotensywna – obniża stężenie cholesterolu. Czy białko serwatkowe ma więc jakieś działanie obok budowania mięśni? Jak widać dużo bogatsze, niż to się mogło wydawać. Podobnie, nieobojętne dla człowieka są białka kazeinowe. [...]
[...] jest zwiększony obwód w pasie oraz podwyższone stężenie glukozy na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w cukry proste, a ubogie w białko i zdrowe źródła tłuszczów. Czy spadek masy ciała ma znaczenie? Tak. W licznych badaniach stwierdzono, iż ograniczenie podaży kalorii pociąga za sobą spadek masy ciała [...]